Organizacija crkve posljednjeg vremena

“Ljubav ce vas oplemeniti i tezit cete visokim duhovnim ciljevima. Bozja ljubav je poziv i nagon ka savrsenstvu. U savrsenoj ljubavi nam je trajno zajednistvo za Bogom.”

 

                                                                                                          Izvod iz jedne propovijedi

 

Jedan dio pravila procesa organizacije crkve posljednjeg vremena

 

Ovaj tekst nastao je na bazi predavanja Walter Veith, propovijednika adventisticke crkve. Walter Veith nije uspio tu viziju crkve posljednjeg vremena shvatiti kao van religijsku crkvu, dakle, van svih danasnjih religijskih formalnih organizacija. On dakle smatra da je upravo crkva adventista ta koja ima ulogu biti taj okvir za crkvu posljednjeg vremena.

Ne. Ona to nije.

Ali ono sto zbunjuje Waltera Veith, u tom smislu, jeste da adventisticka crkva ima cijelo vrijeme jedno ucenje koje je bas vazno za posljednje vrijeme. Uz ostale nebiblijske stvari i krivo akcentirane stvari ucenja te crkve, a koja imaju, mada drugacija od ovih, sve druge religije svijeta i denominacije krscanske, ova  adventisticka crkva ima dakle i to tocno biblijsko ucenje koje je posebno aktualno za crkvu posljednjeg vremena.

Ja sam na osnovu njegove dolje prilozene  propovijedi (pri kraju videa), napisala tekst, izbacivsi njegove zablude i naglasivsi i prosirujuci stvari koje je tocno rekao, uz dodavanje nekih djelova.


Pise: urednica Portalforlife

Ti prebrojni sastanci, konferencije, seminari,.. u sadasnjim crkvama, cemu oni zaista sluze?

Oni odvracaju crkvu od posla, a to je spasavanje dusa.

Vani je posao, a ovo vrijeme je zadnje vrijeme. Posljednji dio zadnjeg vremena.

Dobro je da je crkva skupa , da se uzdize i hrani, bodri,  potpomaze…., ali njen glavni rad je vani… Od liberalnih ucenja do ucenja o tome kako biti savrsen, sve je to ja…ja…ja…
Idite i propovijedajte svijetu! To nam je zadatak i posao:

“Tada im reče: “Idite u sav svijet i propovijedajte evanđelje svima stvorenjima!” Biblija

Isus je inace ovu rijec uputio svojim ucenicima, apostolima. Svatko u crkvi ima svoje zadatke, neki idu u svijet i rade, neki ostaju doma i rade Bozji posao Neki evangeliziraju, neki pomazu, iscjeljuju… ali uvijek i svuda, u kojem god omjeru nam dana prilika,  mi imamo zadatak da svjedocimo ono sto nam Bog ucini u nasem zivotu i sto druge moze spasiti.

To “lebdenje” oko crkava, sve te aktivnosti oko formalnih crkava, odnosno religijskih institucija,  da bi ih se poduprlo u postojanju i aktivnostima, cini te crkve, te religije, institucije ljudske, samo ovisnima od ljudskih napora, ovisne o ljudskoj snazi (nisu ovisne od Bozje snage).
Nije potrebno bdjeti nad 99 spasenih ovaca kada treba spasavati izgubljenu ovcu.

 “Jer je Sin čovječji došao da spasi, što je bilo izgubljeno. … Dobri pastir…Ako ima jedan što ovaca, i jedna od njih zaluta, neće li on ostaviti onih 99 drugih u planini i otići tražiti onu koja se izgubila?” Biblija

Mi mamo i “Cirkus – crkve”. One u osnovi bdiju nad onih 99 koji znaju poruku spasenja.
Kristova poruka je jedinstvena: poruka o spasenju duse po Isusu Kristu, i razdvajanju od svijeta.
Moderna poruka, “modernih” crkava je:  sve su te krscanske crkve, krscanske denominacije (i nekrscanske religije),… u krugu krscanske porodice. Samo trebate gledati Krista. Kada priznaju Krista (kakvog god ga sebi sami prezentirali, koju god Isusu ulogu priznavali), vas posao je gotov. Sav je taj tvoj stav o Isusu Kristu samo tvoja “kultura”.
Ne! Odvojite se! Maknite od tog stava “modernih” crkava! Izadite iz toga!
Izadite i iz svih denominacija krscanskih,  crkava, iz nacija zemaljskih, titula, ucenja,…Izadite iz svega sto nije biblijsko!

 “Zato iziđite iz njihove sredine. i odvojite se, govori Gospodin,. i ništa nečisto ne dotičite. i ja ću vas primiti.” Biblija

Ruta je rekla Noemi:

“Gdje ti ides, ja idem za tobom. Tvoj narod ce biti moj narod, tvoj Bog ce biti moj Bog.” Biblija

Postoje promjene kojima se treba ustupiti mjesto. Promjene kojima je nuzno ustupiti mjesto. A to nije popularno za ucenje u svijetu.

 “Gle naroda koji odvojeno živi, sa drugim narodima on se ne mijesa.” Biblija
Odvajanje je uslov. Nemoj da ti nacionalnost, pripadnost nekoj religiji, denominaciji, crkvi…, bude temelj za tvoj identitet. Nemoj da ti takav identitet bude zamka za tvoju slobodu duha.

“… ali i ostali narod, svećenici, leviti – vratari, pjevači, netinci – i svi koji su se prema Zakonu Božjem odvojili od zemaljskih naroda, a i njihove žene, sinovi i kćeri, svi koji su bili sposobni da razumiju….”Biblija (netinac- dan Bogu na sluzbu).

Svi su oni dosli glavarima svecenickim,  i posvetili se Bozjem zakonu, pravilima odredbama,…
Ako zaista shvacas plan spasenja Isusa Krista, uradices sve ono sto je potrebno.

Psalam 135,4

“Jer Jahve sebi odabra Jakova, Izraela za dragu svojinu.”

Izlazak 19,5

“Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali moj Savez, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! “

Ponovljeni zakon 14,2

“Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; Jahve je odabrao tebe između svih naroda na zemlji da budeš njegov narod, njegova predraga svojina.”

Mi moramo sebe odvojiti za istinu.
Internet je zapravo “izdavacka kuca”.  Zasto je bilo potrebno toliko nezavisnih izdavaca? Mnoge nezavisne sluzbe su “njima” trn u oku. Bog je podigao te sluzbe, kada su crkve prestale govoriti istinu, i kada je odlucio dati puninu spoznaje, onu puninu koje crkve nisu propovijedale.

“Novo vino u nove mjehove.” Biblija

Walter Veith ovdje sada zagovara spas religijskih institucija i spas religijskih drustava odnosno crkava. On taj spas vidi na nacin da se te nezavisne sluzbe, koje su dakle nastale tako sto ih je crkva progonila i ignorirala u svojim redovima,  odnosno nije im dala glasa u svojim redovima pa su ovi morali otici vani i naci sebi put, a kojeg su nasli  kroz internet, dakle da te nezavisne sluzbe se ponovo vrate u okrilje crkvi i spase njih sa tim svojim novim blagom koje su stekli, odnosno istinskim ucenjem, odnosno “novim vinom” (konkretno on sam misli na spas adventisticke crkve), i inkorporiraju se sa njima na nacin da stari clanovi crkava pokazu fleksiilnost prema njima i njihovom ucenju, odnosno uce od njih, i toleriraju njihove druge zalude koje pak, crkva naucava kao takve.

On u takvoj crkvi vidi tu nadu za njihov spas u ujedinjenju onih vjernika koji nisu zadovoljni stanjem u dosadasnjim crkvama i ovih vanjskih nezavisnih sluzbi koje imaju to “novo vino”, odnosno ucenje koje je toliko cisto i istinito da se moze oduprijeti duhu mraka, koji dolazi u ovom vremenu sa najvecom zestinom, pred sam njegov kraj.

Medutim, te religije ce nuzno morati, za vlastiti opstanak, preuzeti nesto toga “novoga vina”, ali sama rijec “Novo vino u nove mjehove.” pokazuje da to nece u osnovi biti tako kako kaze Walter Veith. Za “novo vino” pripremljen je “novi mjeh”. A to nisu dosadasnje stare crkve, denominacije.

Dapace, iz njih ce izaci oni cisti, oni kojima nije dovoljno to staro, kompromitirano ucenje tih crkava. I upravo oni takvi, pozvani sa svih strana, ce ciniti tu novu crkvu, odnosno “novi mjeh” za “novo vino”, odnosno puninu ucenja Kristovog, koji ce pripremiti njegovu istinsku crkvu za ovo zadnje vrijeme i zadnje velike nevolje i prevare.

Ipak nada za te stare religiozne institucije jeste put koji Walter predlaze, savjetuje njima, ali i za tu novu crkvu ovo su vrijedeci savjeti:
Ucite ljude da budu tolerantni sa novim istinama koje donose oni koji pristizu u crkve. Ucite ih da budu tolerantni i prema njihovim zabludama. Jer istina je napredna, progresivna, i mora joj se dozvoliti da raste svojim tempom.

Pustite samu Bozju rijec da im reze istinu od lazi. Oni ce imati mnoga pitanja.
Oni koji dolaze, desit ce se da znaju vise o nekim stvarima od onih koji su vec tu. Ne proturijecite im. Dajte sebi i njima vremena. Provjerite sve.

Uzmite rijec i odgovarajte im. Solomon je imao svu mudrost na raspolaganju. A imamo je i mi. Jer izvor mudrosti je sam Bog, i on nam je dao pristup neogranicenom opsegu znanja, da bi mogli raditi sa njim.

Koristite talente vjernika.
Potpuno ukljucite vjernike. Nema mjesta za promatrace u ovom poslu. Svi su pozvani. U mega crkvama ne mozete funkcionirati.To je vise zabavni centar. Ako pripadate mega crkvi, podijelite se u grupe od 50 clanova sa glavnim odgovornim.
Cijelu crkvu ukljuciti u proucavanje Biblije, poucavanje Biblije, gostoprimstvo, evangelizaciju…Tako vodite crkvu.
Ne zaboravite “desnu ruku evandelja”- ciste misli. Ciste misli vode do jasnijeg razumijevanja i pronicljivosti. Kako mislite razumjeti kada vam je um zapusen sa svim losim stvaima, da ne mozete vise razlikovati lose od dobrog, ili cak ostati budni?

Ne brinite se oko brojeva. Evandelje je kao kvasac koji cini da nabubri tijesto. Mi smo sijaci, a Bog cini da sjeme raste i sazri. Nekada su u crkvenim klupama sjedili samo pojedinci na propovijedima, i od njih poslije je nastao veliki broj vjernika.

Ne potcjenjujte Boga! Ako Bog zeli milijune u svojoj crkvi, on pozove dvanaestoricu.

Ako mislite da trebate imati mega crkvu da impresionirate Boga, razmislite ponovo.

Izaija 35,2

“Nek` bujno cvatom cvate, da, neka od veselja kliče i nek` se raduje.

Dana joj je slava Libanona, divota Karmela i Šarona; oni će vidjeti slavu Jahvinu,

divotu Boga našega.”
Govorite istinu, gradite istinu, radite istinom,…  I ovo ce se ispuniti do svakoga slovca.

 

Na bazi predavanja Waltera Veitha, prilagodila, dodala i ocistila dijelove ovoga govora,  za potrebe slobodne crkve zadnjeg vemena, apostol Marijana.