Savez, Zakon, podsjecanje na Savez, Stari Savez, …I Novi Savez izmedu Boga i njegovog naroda.

Ponovljeni zakon, Poglavlje 4. 1-40

 “A sada, Izraele, poslušaj zakone i uredbe kojima vas učim da biste ih vršili i tako poživjeli te unišli i zaposjeli zemlju koju vam daje Jahve, Bog otaca vaših.
 Niti što nadodajite onome što vam zapovijedam niti što od toga oduzimljite; vršite zapovijedi Jahve, Boga svoga, što vam ih dajem.
 Vidjeli ste svojim očima što je Jahve učinio s Baal Peorom: jer Jahve, Bog tvoj, iskorijenio je iz tvoje sredine svakoga koji je slijedio Baal Peora.

A svi vi koji se čvrsto držite Jahve, Boga svoga, živi ste i danas.

 Ja sam vas, eto, poučio o zakonima i uredbama, kako mi je Jahve, Bog moj, naredio da ih vršite u zemlji u koju idete da je zaposjednete.
 Držite ih i vršite: to će u očima naroda biti vaša mudrost i vaša razboritost. Kad oni čuju za sve ove zakone, reći će: ‘Samo je jedan narod mudar i pametan, a to je ovaj veliki narod.’
 Jer koji je to narod tako velik da bi mu bogovi bili tako blizu kao što je Jahve, Bog naš, nama kad god ga zazovemo?
Koji je to narod tako velik da bi imao zakone i uredbe pravedne kao što je sav ovaj Zakon koji vam ja danas iznosim?
 Zato pazi i dobro se čuvaj da ne zaboraviš događaje što si ih svojim očima vidio; neka ti ne iščeznu iz srca ni jednoga dana tvoga života; naprotiv, pouči o njima svoje sinove i sinove svojih sinova.

Onog dana kad si stajao na Horebu pred Jahvom, Bogom svojim, Jahve mi je rekao: ‘Skupi mi narod! Hoću da čuju moje riječi, da me se nauče bojati sve vrijeme što budu živjeli na zemlji te da o njima pouče i svoju djecu.’
 Vi ste se onda primakli i stali pod brdo. S usplamtjeloga brda plamen je sukljao do sred neba zamračena tmastim oblakom.
 Isred ognja Jahve je govorio vama; čuli ste zvuk riječi, ali lika niste nazreli – ništa osim glasa.
Objavio vam je svoj Savez i naložio vam da ga vršite – Deset zapovijedi, što ih ispisa na dvije kamene ploče.
A meni je Jahve naredio da vas poučim o zakonima i uredbama što ćete ih vršiti u zemlji u koju odlazite da je zaposjednete.
Pazite dobro! Onoga dana kad vam je Jahve, Bog vaš, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika,
da se ne biste pokvarili te da ne biste pravili sebi kakva klesana lika, kipa muškoga ili ženskoga obličja,  ni obličja kakve životinje što je na zemlji, ni obličja kakve ptice što pod nebom lijeta,
ni obličja bilo čega što po zemlji gmiže, ni obličja kakve ribe što je u vodi pod zemljom
i da se ne bi, kad digneš svoje oči prema nebu te vidiš sunce, mjesec i zvijezde – svu nebesku vojsku – dao zavesti da im se klanjaš i da im iskazuješ štovanje. Njih je Jahve, Bog tvoj, dao svim narodima, svugdje pod nebom.

A vas je uzeo Jahve i izveo vas iz Egipta – iz one peći ražarene – da postanete narod njegove baštine, to što ste danas.

Ali se zbog vas Jahve na me razljutio i zakleo da ja neću prijeći preko Jordana i unići u blaženu zemlju koju ti Jahve, Bog tvoj, daje u baštinu.
Tako, ja ću umrijeti u ovoj zemlji; ja preko Jordana neću prijeći. A vi ćete prijeći i zaposjesti onu krasnu zemlju.
Zato pazite da ne zaboravljate Saveza što ga je Jahve, Bog vaš, sklopio s vama te sebi ne pravite klesanih likova bilo čega što je Jahve, Bog tvoj, zabranio.

Jer Jahve, Bog tvoj, oganj je što proždire; on je Bog ljubomoran.

Kad budete izrodili djecu i unučad i budete dulje u onoj zemlji proboravili, a pokvarite se praveći sebi bilo kakve klesane likove i čineći zlo u očima Jahve, Boga svojega, tako da ga na srdžbu izazovete,
znajte – uzimam za svjedoke protiv vas nebesa i zemlju – da će vas brzo nestati sa zemlje u koju idete preko Jordana da je zaposjednete: nećete dugo u njoj živjeti nego ćete biti iskorijenjeni.
Jahve će vas raspršiti po narodima i ostat će vas samo malen broj među narodima među koje vas Jahve odvede.
Ondje ćete se klanjati bogovima što su ih ljudske ruke načinile od drveta i kamena, bogovima koji ne mogu ni vidjeti ni čuti, ni jesti ni mirisati.
Ondje ćeš tražiti Jahvu, Boga svoga.

I naći ćeš ga ako ga budeš tražio svim srcem svojim i svom dušom svojom.

U nevolji tvojoj snaći će te sve to, ali u posljednje vrijeme ti ćeš se obratiti Jahvi, Bogu svomu, i poslušati njegov glas.

TÓa Jahve, Bog tvoj, Bog je milosrdan; neće te on zapustiti ni upropastiti niti će zaboraviti Saveza što ga je pod zakletvom sklopio s ocima tvojim.

Ispitaj samo prijašnja vremena što su protekla prije tebe, sve otkad je Bog stvorio čovjeka na zemlji: je li ikad, s jednoga kraja nebesa do drugoga, bilo ovako veličanstvena događaja? Je li se što takvo čulo?
Je li ikad koji narod čuo glas Boga gdje govori isred ognja kao što si ti čuo i na životu ostao?
 Ili, pokuša li koji bog da ode i uzme sebi jedan narod isred drugog naroda kušnjama, znakovima, čudesima i ratom, jakom rukom i ispruženom mišicom, uza silne strahote, kao što je sve to, na vaše oči, učinio za vas Jahve, Bog vaš, u Egiptu?

Tebi je to pokazano da znaš da je Jahve pravi Bog i da nema drugoga uz njega.

S neba ti se oglasio svojim glasom da te pouči; dopustio ti je da vidiš njegov veliki oganj na zemlji; i isred ognja čuo si njegove riječi.
Zbog toga što je ljubio očeve tvoje, izabrao je poslije njih njihovo potomstvo; on, glavom, izveo te iz Egipta svojom silnom moći;
ispred tebe rastjerao je narode, i brojnije i jače od tebe, da te dovede u njihovu zemlju i preda je tebi u baštinu, kao što je i danas.

Danas, dakle, spoznaj i zasadi u svoje srce: Jahve je Bog gore na nebu i ovdje na zemlji – drugoga nema.

Drži njegove zakone i njegove zapovijedi koje ti dajem danas da dobro bude tebi i tvojoj djeci poslije tebe; da dugo poživiš na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje zauvijek.”


Vidjeli smo dakle kako je to bilo sa Starim Zavjetom i Zakonima.

A kako je sa Novim Zavjetom i njegovim Zakonima?

“…koja ja zapovijed najveca u Zakonu?

A on (Isus) mu rece:

“Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dusom svojom, i svim umom svojim.
To je najveca i prva zapovijed.

Druga, ovoj slicna:

Ljubi svoga bliznjega kao sebe samoga.
O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.”   Matej 22

Novi Zavjet, je sklopljen kroz zrtvu Isusa Krista, kroz njegovu smrt na krizu i Njegovo uskrsnuce iz mrtvih.

Kroz tu zrtvu se odvija razmjena: Isusova savrsena pravednost  mijenja se, vjerom u Isusa Krista kao Gospodina, Boga, mijenja se za grijehe covjeka i covjecanstva.

Novi Zavjet Boga i covjeka, je konacno ispunjenje i Satroga Zavjeta, koji je bio samo nesavrsena slika Novoga Zavjeta.

Hebrejima 10.

“…Da ih je (Stari) Zakon mogao učiniti savršenima, tada se više ne bi prinosile žrtve.

Božji štovatelji bili bi očišćeni jednom zauvijek i ne bi više osjećali krivnju za svoje grijehe. Naprotiv, tim se žrtvama svake godine obnavlja sjećanje na grijehe. Krv bikova i koza ne može izbrisati grijehe. Zato je Krist, kada je došao na svijet, rekao:

» Ti nisi želio žrtve i prinose,ali si za mene pripremio tijelo.

Nisu ti bile ugodne ni žrtve paljeniceni prinosi za grijeh.

Tada sam rekao:

’Evo me!’Kao što piše o meni u svitku Zakona, ja sam došao da izvršim tvoju volju, o Bože.«Psalam 40.

Prvo je rekao: »Ti ne želiš životinjske žrtve i prinose, nisu ti po volji žrtve paljenice i prinosi za grijeh.« Premda je Zakon zahtijevao da se one prinose. Zatim je (Isus) rekao:»Evo me! Došao sam izvršiti tvoju volju.«

Time Bog ukida prvo prinošenje žrtava, da bi uspostavio drugo.

Isus Krist bio je poslušan Božjoj volji: prinio je svoje tijelo kao žrtvu jednom zauvijek i tako nas učinio svetima.

Svaki svećenik svakodnevno obavlja svoju službu Bogu. Prinosi uvijek iznova iste žrtve, ali one nikada ne mogu ukloniti grijehe. Krist je, naprotiv, prinio samo jednu jedinu žrtvu za grijehe svih vremena. Tada je sjeo Bogu s desne strane, i sada čeka da njegovi neprijatelji budu podloženi njegovoj vlasti. On je jednom jedinom žrtvom učinio zauvijek savršenima sve koje posvećuje.O tome nam svjedoči i Duh Sveti. On prvo kaže:

» Ovo je Savez koji ću sklopiti s njima nakon onih dana, kaže Gospodin.Stavit ću svoje zakone u njihova srca i zapisat ću ih u njihov um. I više se neću sjećati njihovih grijeha ni njihovih zlih djela.«

Budući da su svi grijesi oprošteni, žrtve za grijehe više nisu potrebne.”

Dakle, Novi Zavjet je Evandelje (radosna vijest).

Ta radosna vijest ukratko kaze:

Isus Krist je dosao u tijelu i svojim zivotom donio ucenje o kraljevstvu nebeskom. Svojom zrtvom na krizu Isus Krist je dao jednom zauvijek dovoljnu zrtvu za nase grijehe. On je uskrsnuo iz mrtvih, prosao Podzemlje propovijedajuci podzemljarima radosnu vijest, i uskrsnuo i otisao na nebo. Sada sjedi sa desne strane Bogu Ocu, zagovarajuci nas neprekidno: nas, nase molitve,.. kod Boga Oca.

To je dakle Novi Savez koji sklapa, covjek i Bog, kroz zrtvu Isusa Krista: prihvacajuci Isusa Krista kao svoga Gospodina, Boga.

“Tko ima Sina, ima i Oca. Tko nema Sina ima i Oca.” Biblija

 

Pise: Apostol Marijana

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

%d blogeri kao ovaj: