U starom Rimu je postojao klaun, koji je pratio cezara u pobjedničkim povorkama i procesijama, i šaptao mu uz uho: “Ti nisi Bog. Ti nisi Bog!”

Napoleon je bio portretiran kako pred njim kleči francuski židov sa pločom s deset Božjih zapovjedi. Ispod brojke bio je natpis “Veliki sanhedrin” (židovsko vijeće staraca). Napoleon se obukao na način da i predstavlja onoga koji je dao židovima tih 10 zapovjedi.

To je bio samo Napoleon, dakle osoba iz 1806. godine.
Možemo se vratiti u povijest i vidjeti druge lude vođe, koji su mislili da su Bog. (Napisana je i knjiga “Ludilo kraljeva”).

Gotovo svaki rimski cezar, u nekom trenutku je mislio da je Bog. Zato je u Rimu postojao klaun, koji je pratio cezara u pobjedničkim povorkama i procesijama, i šaptao mu uz uho: “Ti nisi Bog. Ti nisi Bog!”

I to je bio sav njegov posao!

Jer cezar je imao tendenciju misliti da je on Bog. Bio je moćan, kontrolirao je golemo carstvo, pomicao i tresao stvari, činio sve što mu je došlo na pamet… Što je htio uništiti uništio je, što je htio stvarati, stvorio je.

Mi posvuda, čak i u Izraelu vidimo npr. Augustov hram. Hram! Posvećen Augustu, ne Bogu. Dakle, cezaru koji je mislio da je Bog.

Dio predavanja Amir Tsarfati (slobodan prijevod).


Dakle o čemu je ovdje riječ?

Bilo tko, tko se oglušuje o zakone, proroštva, i općenito ne poštuje svoje limite, koje svi nužno imamo, automatski dobiva lažnu sliku o svojim mogućnostima, odnosno svom božanstvu. Nebitno je li riječ samo o vlastitom životu, ili o vlasti nad narodima i državama. Upravo zato je new age religija tako opasna. Božji zakoni, prirodni zakoni, se ne poštuju, a new age nudi pokriće za takve stavove, sa svojim dijeljenjem “božanskih” statusa ljudima.

Obećanje o vlastitom “božjem” statusu, zapravo je prvo zmijino obećanje iz raja, odnosno prva prevara.

Ali istina je da smo mi “nalik na Boga”, po istinskoj spoznaji samih sebe, spoznajemo i njega. Zato je potrebno istražiti što bolje, tko mi jesmo, tko je Bog, koji su nam dani okviri, pravila, zakoni, kao što piše 119. psalam, odnosno koliki nam je pašnjak i dokle nam je ograda za pašu.

A.M.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

%d blogeri kao ovaj: